Становлення обличчя європейського міста

Головна статті
Становлення обличчя європейського міста
The Unique Character of European City
Всі сторінки

Тематика: «Від Магдебурга до твого міста»

Назва: «Становлення обличчя європейського міста»

Автор: Антків Володимир

За свою майже пів тисячолітню історію місто пережило чимало подій, випробувань і змін.

У ХІV-ХVІ ст. міста, які за князівських часів жили в тісному господарському зв’язку з землею, відокремилися від села і стали самостійними частинками самоврядування. Одним із таких міст в 1548 році став Тернопіль, отримавши магдебурзьке право. Мешканців заохочували до зведення власних садиб, до кожної будівлі прилягав земельний наділ, який згодом можна було нероздільно продати. Жителі на 15 років звільнялись від податків, на 20 років від сплати мита, а також право влаштовувати три ярмарки на рік та щотижневі торги і мати склади на товари для закордонних купців. Метою самоврядування було те, що місто, не зв’язане адміністративними обмеженнями, могло вільно розвиватись.

1564 року Тернопіль числиться серед ряду привілейованих приватних міст польського королівства. Одним із перших на цей факт звернув увагу Михайло Грушевський у контексті порівняння в отримані свободи від накладення мита  між польськими і українськими містами. Населення Тернополя від дня його заснування мало інтернаціональний характер. Крім русинів-українців і поляків, тут, починаючи з 1550 року, почали мешкати і євреї, згідно отриманого дозволу графа Яна Тарновського і надання їм перших прав і обов’язків.

Упродовж багатьох століть формувалось культурно-історичне обличчя міста. Свій відбиток в архітектурі Тернополя залишили часи панування на західноукраїнських землях Речі Посполитої, Австрійської та Російської імперій.

Магдебурзьке право дало Тернополю можливість стати частинкою європейської культури та місцевого устрою, утвердження громади міста, як особистісної ланки державного управління. Протягом століть та поколінь місто впевнено розвивається, не зважаючи на численні руйнування та війни, реалізовує нові проекти, закладаючи фундамент на майбутні роки. Місто, в якому ми живемо – це наша оселя, велика домівка дідів та прадідів, і все що є найкраще та найпомітніше у долі Тернополя – це духовна спадщина, яка наповнює силою і правдою сутність буття громади.

Тернополяни вирізняються своєю духовною шляхетністю, патріотизмом, сповідуванням християнських та моральних чеснот. І це є запорукою збереження міста як самобутнього та неповторного. Сьогоднішнє місто розмаїтий барвами квітів, очей, усмішок і доль, вишукану чарівність міста над Серетом засвідчує чарівна природа, затишні вулиці з фонтанами та клумби, що заохочує з гордістю йти по вулицях міста. Тернополяни люблять своє чудове місто, сповнені бажання та наполегливою працею якнайшвидше подолати економічні негаразди, зберегти історичне обличчя і красу рідного міста, гордяться, що у нього така давня історія, сповнена цікавих подій та перемог, а особливо – утвердження магдебурзького права на благо всіх наступних поколінь задля його історичного розвитку. І це, мабуть, найголовніше … .

Читати інші роботи


The Unique Character of European City

Volodimir Antkiv

 

Ternopil, a fabulous city in the Western Ukraine, obtained Magdeburg rights back in 1584. For the population of Ternopil this prominent event was primarily associated with the weakening of tax burden since Margeburg rights exempted the city from taxation for 15 years and from duties for 20 years. These economic changes encouraged the townspeople to start building their personal mansions. What is more, if they managed to build their own houses they were given plots of arable land which they could indivisibly sell in the case of necessity. Margeburg rights gave a multicultural city of Ternopil a unique chance to become a part of European culture and integrate into the system of local self-government having determined further development of urban economic and cultural environment.

 

 

Відео

English version