Золотоноша – «золота ноша» Черкащини

 

Назва: Золотоноша – «золота ноша» Черкащини

Автор:Легеза Інна

Рада взяти участь у конкурсі, з радістю розповім вам про своє рідне місто Золотоноша.

Спочатку про виникнення та зародження міста. Золотоноша була заснована в 1576 році. Статус отримала в  1781,вона розташована на річці, яку до речі  назвали на честь міста  «Золотоношка», сама річка впадає в береги Дніпра. Запитаєте звідки походить назва міста? – є припущення що річкове дно сповна було покрите піщаними насосами, які сяяли як золото, а люди намагалися витягнути їх на ношах, тому через блиск розливів місцевої річки місто а потім і річка отримали таку назву. На території та на околицях Золотоноші  були знайдені знаряддя праці ще з доби бронзи   ще могильник зарубинецької культури а також городище ще за періоду Київської Русі.

Місто дуже розвинене тому за статистикою Золотоноша займає перше місце за усіма сферами соціальної економіки розвитку. В місті розвиваються такі галузі, як промисловість, будівництво, транспорт та торгівля.

В результаті визначеного плану виробництва у 2012 році, за розрахунками промислових підприємств міста передбачалось отримати обсяг реалізованої продукції в розмірі 1040931.0тис.грн. Економіка міста представлена наступними ми галузями матеріального виробництва; промисловість; будівництво;транспорт; торгівля;громадське харчування;житлово-комунальне господарство; а також не матеріальною сферою тобто ;побутове населення, охорона здоров’я , фізкультура та соціальне забезпечення.

Щодо освіти….Відділ освіти Золотоніської міської ради та виконавчого комітету  впродовж 2011 та 2012 забезпечує реалізацію єдиної державної політики в галузі освіти, визначеної Конституцією України прямої дії стосовно дошкільної, загальної, позашкільної освіти, указами та розпорядженнями Президента України та постановами Уряду.

Належна увага приділяється розвитку всіх галузей освіти, забезпечували високим та якісним рівнем освіти.

Культура в місті досить розвинута, у нас діє мережа закладів культури, а саме :міський будинок культури, центр дозвілля молоді, дитяча музична школа, дві бібліотеки в яких можна знайти багато цікавої літератури, в місті також є краєзнавчий музей  та міський клуб, до речі в міському будинку культури  розпочала свою роботу  рок-група «Colden citi).

В моєму місті є пам’ятні дати, які відзначаються кожного року. Ось наприклад в 2012 році:

-17.03-155 років з дня народження О.М. Баха, який  народився  в Золотоноші і став великим вченим біохіміком (1857-1946)

-27.03.-195 років з дня народження М.В. Галата - Заслуженого вчителя України.

-19.05.-70 років з дня народження вченого-геолога Н.Д. Борисяка який проживав в Золотоноші  де помер і був похований.

-15.06.- 110 років з  дня народження Наталії Холодної української письменниці  яка народилася й померла в Золотоноші.

-15.07.-75 років з дня  смерті Олексія Савицького, українського письменника, гумориста, журналіста, уродженця  м.Золотоноші.

-35 років з часу смерті Ісака Болеславського –Міжнародного гросмейстера, Чемпіона України, Росії, Білорусії з шахів, уродженця м.Золотоноші(1919-1977)

-50 років з часу смерті письменника Семена Скляренка, який навчався у Золотоніській гімназії(1901-1962)

Читати інші роботи

 

Відео

English version