Україна зриває закордонне навчання своїх найталановитіших студентів

Замість обіцяного державою навчання в найкращих університетах Європи, найталановитіші студенти України дістали збитки приблизно в 10 тисяч гривень на марне оформлення документів.

У Міносвіти та вітчизняних вищих навчальних закладах визнавати своєї провини і навіть наявності проблеми не хочуть, йдеться в сюжеті ТСН.

Цього року держава вдруге мала б оплатити 180 найкращим студентам навчання за кордоном, аби ті потім повернулися до України та працювали на її користь. Молоді люди, що пройшли відбір, повірили чиновникам і заходилися витрачатися за оформлення віз і документів.

Однак обіцяних грошей студенти так і не отримали. Їхні спеціальні карткові рахунки порожні, а європейські вузи задарма навчати нікого не збираються. І попереджають, що в разі несплати своєчасно всієї необхідної суми, на українські місця знайдуться інші охочі.

Відтак молоді співвітчизники відверто шкодують, що довірилися державі та зв'язалися з її програмою замість шукати щастя в здобутті стипендії від Євросоюзу.

"На цей момент особисто я витратив уже більше тисячі євро. Ці гроші в мене пішли на оплату першого семестру навчання в Австрії, резервування гуртожитку, оформлення документів, проїзд до Києва і назад", - розповів херсонський студент Костянтин Барабанов.

Міністр освіти Дмитро Табачник запевнив, що про такі проблеми чує вперше. За його статистикою, усе гаразд – студенти їдуть за кордон. Хоча із загальної вартості програми у 45 млн гривень, на вересень виділили менше половини.

Урядовець вважає, що під його гарантії виші повинні були сплатити свої гроші. "Університети навіть з коштів спецрахунку заплатили, і міністерство гарантує повернення. Тому що на виконання цієї програми у бюджеті було передбачено на жовтень-листопад. Тобто ми одержимо кошти в жовтні-листопаді", - пояснив Табачник.

У вишах теж бадьоро рапортують: їхні студенти на навчання за кордон поїдуть і гроші з бюджету їм почали виплачувати. Хоча визнають, що студентам та закордонним університетам їх іще не перерахували, бо довго розбиралися з нюансами карткових рахунків та інших питаннях бухгалтерії.

 

Відео

English version