Кабмін узаконив побори у ВНЗ

 

Кабмін прийняв кілька постанов, що стосуються освіти, серед яких - перелік платних послуг, які можуть надаватися у ВНЗ.

У переліку є як ті, які вже дуже давно є платними (наприклад, ламінування, ксерокопіювання або одержання другого вищої освіти), так і нові ("пеня" за пропущені заняття й за послуги бібліотек у неробочі години). Студенти говорять: неофіційно в деяких ВНЗ за це вже давно беруть гроші.

Керівництво ВНЗ говорить, що платні послуги - рішення вірне: "Викладачеві за понаднормову роботу потрібно платити? Так", - упевнений ректор Тернопільського педагогічного університету Володимир Кравець.

Студенти нововведеннями незадоволені, але відзначають, що "розкривати гаманець" звикли: " У нас пропуск заняття з неповажної причини - 28 гривень", - говорить студентка Катя з Національного медичного університету.

Згідно з постановою, платними стає також Зовнішнє незалежне оцінювання (тестування). "Природно, це стосується не всіх тестів, - пояснила заступник міністра освіти Ірина Зайцева. - Основні 3 предмета будуть безкоштовними, але якщо людина прагне здавати більше, або прагне поліпшити свій результат за минулий рік, вона повинна платити за це".

Платною стане й студентська (курсантська та ін.) форма у ВНЗ, де вона потрібна. Хоча, частіше, за неї курсанти платять і так.

"У нас тільки сироти одержують форму безкоштовно, - говорить перший проректор НАУ Максим Луцький. - Інші платять близько 1000 гривень за комплект".

У подальших планах Міносвіти - повернути вступні іспити у ВНЗ, крім тестування, а також позбавляти стипендії студентів за трійку в заліковці.

Джерело: Освітній портал

 

Відео

English version