Фінансування освіти є катастрофічним, - профспілка

Реального підвищення заробітної плати освітян не відбудеться, а Федерація профспілок України у черговий раз не захистила інтереси людей праці. Про це заявили у Київській міській організації Профспілки працівників освіти і науки України, коментуючи Держбюджет, ухвалений представниками парламентської більшості.

"16 січня 2014 року Верховна Рада у сумнівний спосіб, без обговорення прийняла Закон України "Про Державний бюджет України на 2014 рік". Необхідно відзначити, що передбачених коштів на освіту недостатньо для належного розвитку галузі у 2014 році, а основні пропозиції Профспілки не були враховані при розгляді головного кошторису в законодавчому органі", - йдеться у заяві київської освітньої профспілки.

У профспілці нагадали, що згідно до законодавства держава декларує, що освіта є основою інтелектуального, культурного, духовного, соціального, економічного розвитку суспільства і країни.

"Водночас, щорічне недофінансування освіти є катастрофічним. Обсяги видатків затверджені у розмірах, значно менших від законодавчо гарантованих статтею 61 Закону України "Про освіту". За даними комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України асигнування на освіту становитиме лише 6,4% ВВП", - йдеться у повідомленні.

У київській профспілці наголошують, що батьки учнів і студентів фактично стали донорами галузі. Адже фінансуються лише захищені видатки: заробітна плата, комунальні послуги та харчування. При цьому, майже не враховуються видатки на поточні та капітальні вкладення, що не дає можливості утримувати та розвивати матеріально-технічну базу на належному рівні.

"У документі відсутні показники суттєвого підвищення соціальних стандартів і рівня добробуту освітян. Не забезпечено гарантії педагогічних, науково-педагогічних працівників стосовно встановлення середніх посадових окладів відповідно не нижче середньої та на рівні подвійної заробітної плати працівників промисловості", - зазначається в заяві.

Освітяни наголошують, що профспілкова сторона вимагала встановлення базового посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки на рівні мінімальної заробітної плати. Натомість, закладені параметри стримуватимуть ріст доходів працівників.

"Про розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС йдеться лише в пояснювальній записці до проекту Держбюджету, а отже можливі маніпуляції, як це було в 2013 році. Підвищення базового посадового окладу Єдиної тарифної сітки, який визначає розмір оплати праці, передбачається лише з 1 липня 2014 року до 890 гривень, а з 1 жовтня 2014 року – 1 011 гривень. Підвищення мінімальної заробітної плати також планується лише з 1 липня 2014 року до 1 250 гривень, а з 1 жовтня – 1 301 гривню", - повідомляють у Київській міській організації Профспілки працівників освіти і науки.

"Для прикладу, посадовий оклад вчителя вищої категорії з 1 липня у порівнянні з 1 січня поточного року зросте на 81 грн., а заробітна плата при повному педагогічному навантаженні збільшиться на 145 грн. З 1 жовтня 2014 року посадовий оклад у порівнянні з 1 січня зросте на 337 грн., а заробітна плата збільшиться на 610 грн. Зростання – 5,8% відносно минулого року, що фактично покриватиме лише інфляційну складову. Отже, реального підвищення заробітної плати не відбудеться", - наголошують у профспілці.

Наприкінці минулого року збільшився розрив між мінімальною заробітною платою та посадовим окладом працівника І розряду ЄТС з 295 гривень до 366 гривень, що не відповідає зобов’язанням Кабінету Міністрів України за чинною Генеральною угодою.

"Через порушення законодавства щодо відповідності розміру посадового окладу до мінімальної заробітної плати вчитель 1 категорії в середньому на рік втрачає понад 19 тисяч, а доцент – понад 24 тисячі гривень", - зазначають у київській освітній профспілковій організації.

Окрім того, драконівські вилучення понад 50% міського ресурсу до Державного бюджету, "знекровлює" столицю, загрожує вчасній виплаті заробітної плати, стимулюючих надбавок, розвитку соціальної інфраструктури тощо.

"У черговий раз Федерація профспілок України не захистила інтереси людей праці. Саме тому, 22 січня на засіданні президії Центрального комітету Профспілки О.М. Яцунь закликав колег підтримати пропозицію КМОППОіНУ з вимогою термінового скликання Ради ФПУ, де висловити недовіру керівництву та прийняти рішення про входження в колективний трудовий спір з Урядом у зв’язку з невиконанням положень Генеральної Угоди", - йдеться у заяві Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України.

 

Джерело: Освіта.ua

 

Відео

English version