Швейцарія – пізнай плюс!

13-20 квітня молодь з Рівненської, Київської, Сумської, Вінницької, Херсонської та Донецької областей вирішила зробити важливий крок, щоб змінити Україну, а саме отримати безцінний досвід відвідавши Швейцарію. Поїздка стала можливою завдяки «Благодійному фонду Богдана Гаврилишина» та громадській організації «Молодіжна Альтернатива», які активно підтримують молодіжних активістів та обдарованих молодих людей.

«Молодь змінить Україну» - саме таку назву має проект чудової людини, Українця з великої літери Богдана Дмитровича Гаврилишина. Він переконаний, що Україна має весь необхідний потенціал, активну та небайдужу молодь, для того,щоб змінити життя в Україні на краще, провести необхідні реформи по всіх сферах, сформувати ядро інноваторів, громадських активістів, політиків та економістів, аналітиків для проведення цих змін. Саме тому для поїздки у Швейцарію в рамках проекту було відібрано 6 активних молодих людей з різних куточків України, які займаються дослідженнями чи працюють у різних сферах та можуть не лише охопити досвід Швейцарії для пізнання у багатьох напрямках,але і обмінюватися власним досвідом між собою.

Консенсус – основа функціонування Швейцарії

В рамках поїздки у Швейцарію відвідали два міста – Цюріх та столицю Швейцарії місто Берн. У кожному з міст наша команда відвідала ряд різноманітних та різнопрофільних  зустрічей, зокрема, Університет Цюріху, Цюріхський Швейцарський федеральний університет технологій м. Цюріха, Міська рада м. Цюріха, редакція місцевої газети «Neue Züricher Zeitung», Федеральне відомство юстиції Федерального департаменту юстиції та поліції Швейцарської Конфедерації, Університет Берну та зустріч з представниками Державного секретаріату з освіти, дослідницької роботи та інновацій Берну.

Цікаво, що на початку кожної із зустрічей було представлено загальну інформацію про Швейцарію в цілому, про політичну, економічну, соціальну, освітню та інші сфери та цікаві факти власне про міста Цюріх та Берн. І у кожній презентації неодноразово звучали такі поняття, як «консенсус», «децентралізації влади», «референдум», «народне волевиявлення» тощо. Адже саме ці поняття складають основу усієї швейцарської моделі державного функціонування. При вирішенні будь яких питань – від загальнонаціональних, як міграційна політика країни, до локальних (побудова другого стадіону у м. Цюрих), рішення народу є визначальним.

Усе для максимального комфорту людей

Адміністративний устрій та самоврядування Швейцарії побудовані таким чином, щоб забезпечити комфорт кожному громадянину, незалежно від мови, якою він розмовляє (4 офіційні мови), кантону у якому проживає (26 кантонів та 2352 комуни), релігії, яку сповідує. Однак, існують окремі «правила» для тих, хто проживає у Швейцарії, але не є її громадянином. Наприклад, штраф за безквитковий проїзд у транспорті 10 франків для іноземця (орієнтовно 150 грн) та для негромадянина, який постійно проживає у країні 64-75 франків (~1100 грн).

У кожному місці, яке хоч трохи для цього підходить – лавка із символом міста (міська власність), поруч – смітники із символом міста (також власність міста), що означає, що це встановлено за кошти місцевих податків, сплачених жителями кантону.

Досконало розвинена вело-інфраструктура:

  • Розмітка та виділені місця на проїжджій частині;
  • Велопарковки скрізь, де можна;
  • Там, де необхідно з’їзди з тротуарів;
  • Світловідбивачі на асфальті та лавках для уникнення наїзду на людей та предмети;
  • Спеціальна розмітка у пішохідній зоні тощо.

Особливу увагу варто звернути на транспортну інфраструктуру Швейцарії. Транспортна мережа міська, міжрегіональна та загальнонаціональна є уніфікованою. На кожні зупинці можна у автоматі придбати квитка як на проїзд в межах міста, так і для міжміського сполучення. Транспорт максимально пристосований для людей з особливими потребами, так, як і власне зупинки. Система квитків є на перший погляд складною, але максимально логічна. Система сповіщення про зупинки -  чітка та зрозуміла навіть для туристів з України J. Інформаційні табло на платформах вокзалів навіть показують місце зупинки вагонів відповідного класу. На кожному кроці вивіски та вказівники щонайменше двома мовами (англійською у тому числі). Графіку руху транспорту притаманна швейцарська точність (до секунди).

Окрім цього, усюди на галявинах підстрижений газон, розташовані стільці та столики для відпочинку, якими може скористуватись кожен. В парках встановлені спеціальні смітники із пакетиками, за допомогою яких власники домашніх тварин можуть за ними прибрати. Смітники усі закриті, що унеможливлює розповсюдження сміття та вирішує проблему наявності бездомних тварин. Вразили вивіски із закликами не годувати качок та голубів.

Як і у багатьох європейських країнах, швейцарці також сортують сміття. Для цього встановлені відповідні смітники на вокзалах, біля будинків та у інших частинах містах.

На вулицях міст можна побачити багато квітів на клумбах, на столиках кафе, на фасадах будинків. Також велика кількість будинків із озелененими дахами. Втамувати спрагу можна за допомогою невеличких фонтанчиків із питною водою, яких безліч на вулицях міст.

Для забезпечення максимально комфорту у Швейцарії автоматизовано майже все – від купівлі квитків та обміну грошей до поселення в готель. Окрім цього, передбачене автоматизована система самостійного розрахунку у супермаркетах.

Освіта

Свої особливості має і система освіти у Швейцарії, яка належить до юрисдикції кожного кантону, що у окремих випадках може викликати труднощі при зміні місця проживання. У загальному система освіти поділяється на кілька рівнів з максимальною профорієнтацією на кожному із них. До університету може вступити будь хто, однак  існує конкурентна система, відповідно до якої на наступний курс може залишитись обмежена кількість кращих студентів. Швейцарська освіта дозволяє уникнути диспропорцій між студентами університетів та закладів спеціальної освіти.

У Швейцарії усі ВНЗ належать до кантональної юрисдикції та фінансуються з місцевого бюджету та з коштів спонсорів та меценатів, окрім двох університетів, які належать до федерального рівня підпорядкування, серед яких і Федеральний університет технологій м. Цюріха.

Люди, на яких працює Швейцарія

Швейцарія – це країна, де усе продумано для кожного конкретного громадянина. Разом з тим, кожен громадянин є частиною своєї держави, а тому важливо, як він користується послугами від держави. Наприклад, кожен дотримується чистоти, ніхто не псує комунальне майно, оскільки це і його майно теж, кожен сортує сміття, не засмічує фонтани, прибирає за домашніми тваринами. Практично відсутні черги, а там, де вони і є люди поводяться толерантно, відсутні штовханини, усе злагоджено та чітко.

 

Приватна власність понад усе, а тому ніхто не краде велосипеди, не псує газони, не засмічує водойми.  Отже, Швейцарія – найкомфортніша країна для життя! А тому швейцарський досвід повинен бути адаптований до українських реалій та максимально втілений в життя в Україні.

Відео

English version