У Білорусі студентам радять відмовлятися від діяльності в громадських організаціях

У Білорусі посилився тиск на студентів за участь у діяльності організацій громадянського суспільства, повідомляють координатори моніторингу порушення прав та академічних свобод студентів, що проводився "Студентською радою" в рамках діяльності Громадського Болонського комітету.

Координатор юридичної консультації Молодіжної профспілкової групи "Студентська рада" Марина Штрахавав інтерв'ю Радіо Свобода розповіла, що під час моніторингу фіксувалися випадки, коли декани або інші представники адміністрації вузу проводили зі студентами індивідуальні бесіди про те, що діяти в організаціях громадянського суспільства небажано. Студентам радили відмовитися від такої діяльності та закликали замислитися про можливі негативні наслідки. 

"Причому такі повідомлення надходять не від активістів, а від простих студентів, які могли кілька разів брати участь у заходах якоїсь організації чи вступали в групу якоїсь організації у соціальній мережі "Вконтакте". Раніше такого нами не фіксувалося. Раніше міг бути тиск на активістів, які публічно і відкрито ведуть свою діяльність, але звичайних людей, тим більше просто за участь у заходах, ніколи не чіпали. Цей моніторинг зафіксував іншу ситуацію. Виходить, що зараз людей чіпають хоча б за якийсь зв'язок з громадськими організаціями", - говорить Марина Штрахава. 

Під час подібних індивідуальних бесід представники адміністрації вузу безпосередньо не погрожують студентам ні відрахуванням, ні дисциплінарним стягненням. 

"Але сам факт того, що зі студентами розмовляють зважаючи на їхню громадську діяльність, - на наш погляд, це вже порушення права на свободу асоціацій», - підкреслює Штрахава.

 

Джерело: www.spring96.org

Відео

English version