Закон "Про вищу освіту" набув чинності: основні положення документу

Нова редакція Закону "Про вищу освіту" набула чинності через місяць після опублікування, повідомляють "Українські новини".

Згідно до Закону, встановлено 5 ступенів, підготовку яких здійснюють ВНЗ: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук.

Законом також передбачено функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти як незалежної, саморегульованої організації, яка буде формувати вимоги до системи забезпечення якості вищої освіти.

Окрім того, Закон закріплює ЗНО знань як елемент системи прийому на навчання у ВНЗ з урахуванням середнього балу документа про повну середню освіту.

Відповідно до Закону, навчання у всіх ВНЗ здійснюється державною мовою.

Однак ВНЗ має право ухвалювати рішення щодо викладанні однієї чи кількох дисциплін на англійській чи інших іноземних мовах, за умови забезпечення знань з відповідної дисципліни також і державною мовою.

Варто зазначити, що деякі положення Закону набувають чинності пізніше від основної його частини.

Зокрема, обмеження максимального навчального навантаження на одну ставку науково-педагогічного працівника в 600 годин на навчальний рік набуде чинності 1 вересня 2015 року.

1 січня 2016 року набуде чинності положення Закону про скасування особистої подачі абітурієнтами документів у різні вищі навчальні заклади.

Згідно з цим положенням, абітурієнт має подати уповноваженій особі, яка проводить Зовнішнє Незалежне Тестування заяву з позначенням спеціальностей і вищих навчальних закладів у порядку пріоритетності, у яких він бажає отримувати освіту.

Також з 1 січня 2016 року набуде чинності положення закону про укладання договору на навчання за кошти державного бюджету між державними замовниками, у сфері управління яких перебувають ВНЗ, і самими ВНЗ за результатами вступної кампанії.

 

Джерело:  Телеканал новин "24"

Відео

English version