Поїздка до Швейцарії регіональних інтернів МА

Профінансовано: Фонд Богдана Гаврилишина «Молодь змінить Україну»

Головною метою поїздки стало  вивчення молодими професіоналами, бувшим інтернам органів місцевого самоврядування практики функціонування системи місцевого самоврядування в Швейцарії, переваг децентралізації, ролі та можливостей участі громадян в управлінні та розвитку власної території.

Чому нами обрана Швейцарія?

Для швейцарців влада означає швидше відповідальність, ніж привілеї, і це захищало їх від руйнівних наслідків концентрованої влади.

Що ще цікаво - більшість швейцарців не знають хто є їх президентом, не тому що є політично байдужими, а тому що це не так важливо. Він не викликає ні захоплення ні ненависті, тому що головне в цій посаді - виконання відповідних обовязків.

Швейцарія - унікальна країна, яка практично без жодних природніх ресурсів має один з найвищих в Європі відсоток ВВП на душу населення. І хоча на її території говорять 4 мовами - конценсус в політиці і економіці досягнутий вже давно. Розгадкою стабільності та надійного становища цієї країни є її політичне правління - конфедерація з 23 кантонами. Рада земель є найвпливовішою у країні, бо має право відкликання прем’єр-міністра і ветування законів.

Рівень місцевої демократії у Швейцарії надзвичайно високий. Жителі швейцарських міст беруть безпосередню участь у їх управлінні та розвитку. Кожні декілька місяців відбуваються голосування населення (місцеві референдуми) щодо важливих для міста проблем, наприклад, чи варто будувати новий стадіон або басейн, запроваджувати новий маршрут громадського транспорту, споруджувати пам’ятник, закуповувати нове комунальне обладнання і т. ін. Будь-який громадянин має право зібрати 30 тис. підписів на підтримку своєї ініціативи та винести її на розгляд міського парламенту, який поставить це питання на голосування громади. У більшості випадків, однак, цими справами займаються політичні партії. Вся інформація щодо проблематики голосування та бюлетені розсилаються громадянам поштою, і ті можуть або відіслати в муніципалітет свої заповнені бюлетені або ж прийти та віддати свій голос на дільниці у призначений день голосування.

Чим поїздка корисна учасникам групи?

Оскільки учасники уже мали досвід роботи у системі місцевого самоврядування в Україні основною метою для учасників проекту є вивчення і здобуття унікального досвіду Швейцарії, щодо розвитку місцевого самоврядування, вивчення можливостей запозичення та впровадження швейцарського досвіду на українських теренах.

Профінансовано: Фонд Богдана Гаврилишина «Молодь змінить Україну»

Відео

You are here:   Головна Про організацію Попередні проекти Поїздка до Швейцарії регіональних інтернів МА
English version