Презентація локальних ініціатив за результатами обмінних поїздок

28 вересня, у Тернополі презентували результати Всеукраїнського проекту «Єдність у різноманітті: подолання стереотипів та конфліктів, налагодження діалогу між молоддю Сходу, Півдня та Заходу».


Учасниками обмінних поїздок стала молодь з різних регіонів України, обирали їх на умовах конкурсу. Зокрема, охочі долучитись до проекту повинні були мати активну життєву позицію та певний досвід у громадській діяльності. Так, молоді люди, які проживають на Заході України поїхали на Схід і Південь, і навпаки. Наприклад, тернополяни побували у Дніпрі, Миколаєві та Харкові, а у файне місто приїхали гості з Дніпропетровської, Луганської, Донецької та Одеської областей. Усі вони брали участь у тренінгах щодо самоідентифікації, подолання стереотипів, екскурсіях по містах, зустрічах із громадсько-політичними та культурними діячами, представниками місцевої влади.

«Окрім того, метою проекту було формування простору, де молоді люди можуть почути один одного, навести певні контакти і виробити спільне бачення України як суверенної держави, - коментує регіональний координатор проекту Ігор Процик. – Також метою було навчити учасників проектного менеджменту, оскільки кожен із них мав можливість реалізувати невеличку локальну ініціативу спрямовану на об’єднання молоді та подолання стереотипів».

Таким чином, у рамках проекту учасники розробили та реалізували близько трьох десятків ініціатив. Наприкінці літа в Києві відбувся фінал, на якому молодь презентувала результати своїх напрацювань. Методом голосування обрали найбільш актуальні та креативні.

Так, у трійку кращих потрапив проект тернополян Ірини Богачук, Світлани та Оксани Фаленд «Мікс культур», який мав на меті допомогти подолати стереотипи між місцевою та іноземною молоддю, яка навчається в тутешніх вишах і проживає в Тернополі. Він посів другу сходинку.

«Очевидних конфліктів у Тернополі немає, але можна спостерігати ситуацію, коли місцеві жителі гуртуються окремо від іноземних студентів. Наприклад, в кафе сидять за різними столиками, - каже Світлана Фаленда. - Дехто так і говорить із тернополян – ми чекаємо, що вони закінчать навчатись і поїдуть до себе додому і, не дай Боже, щоб хтось із них залишився тут жити та працювати. А ще було б гірше, якби вони завели тут сім’ю, дітей. Звісно, є різні люди – більш і менш толерантні».

Тому дівчата організували зустріч, на яку запросили студентів-іноземців і місцевих жителів, аби познайомити їх між собою та допомогти зрозуміти один одного. Участь взяли близько 60 молодих людей із 15 країн світу - України, США, Німеччини, Марокко, Туреччини, Іраку, Пакистану, Індії, Бангладеша, Ганни, Кот-д’Івуару, Намібії, Нігерії, Замбії та Конго. Більшість із них прийшли в національному одязі.

Проект «Єдність у різноманітті» громадська організація «Молодіжна альтернатива» за підтримки фонду NED (National Endowment for Democracy) організовує в Україні другий рік поспіль.

 

Відео

English version