У середу 5-го жовтня відбулася презентація учасників обмінних поїздок в рамках проектів ГО "Молодіжна Альтернатива".

Під час заходу обговорили необхідність таких поїздок. Учасники та місцеві координатори проекту переконані, що наразі регіони України різняться за ментальністю, культурою, відсутня спільна монолітна національна ідея. На жаль, внутрішній туризм майже не розвивався, а особливо не було обмінних проектів між студентськими активістами, митцями, лідерами думок, громадськими діячами.

Саме цей прошарок, т. зв. креативний клас, і є тим, який артикулює думкою у своїх локальних спільнотах, тому ці поїздки мають і іншу мету, окрім усвідомлення спільної ідентичності, попри різноманість: це обмін досвідом, кейсами, ідеями та візіями.

Опісля таких поїздок, зазвичай, учасники продовжують тримати зв’язок, та, навіть, ініціювують спільні проети: поетичні антології, веб-мости, запрошують один одного у якості спікерів, тренерів тощо.

До прикладу, маємо спільну поетичну антологію з кіровоградськими поетами. У ній чотири чернівецьких та чотири кіровоградських поети ведуть на сторінках книги через інтертекст поезії.

Є й інша антологія. До неї увійшли восьмеро поетів (по четверо із заходу та сходу України). Західну культуру представляють Андрій Тужиков, Сашко Мельник, Ірина Лазоревич, Ліліана Мальована, а східну – Віктор Семернін, Станіслава Орловська, Ніка Усатова та Ігор Магда. «Ми обрали крайні точки, щоб було видно контраст. У передмові я писав, що культурний простір у різних регіонах України не є однорідним, і це нормально. Зараз дуже багато лунає думок «Україна єдина», і це правда, що вона єдина, але єдина вона у своїй різноманітності», – зазначив Андрій Тужиков.

 

Також Андрій Тужиков, вважає, що у Україні, перед неформальними мистецькими та культурними ініціативми стоїть багато невирішених питань: пошук цільової аудиторія, пошук форми мистецького твору, пошук кейсів та моделей культурного менеджменту. Тому започаткували проект "Лабораторія культури". http://tsn.ua/books/andriy-tuzhikov-sche-odna-cegla-v-stini-788061.html

Відео

English version