Європейський досвід є важливим для успішної кар’єри – експерти

Досвід стажування, навчання та роботи у країнах Європейського Союзу є важливою перевагою для побудови успішної кар’єри молодих спеціалістів, випускників вишів. Про це йшлося під час панельної дискусії на «Дні кар’єри ЄС» у Чернівцях 15 жовтня за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні.

Начальник відділу міжнародних зв’язків Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Сергій Луканюк розповів, що ВНЗ вже більше 10 років є учасником програм ЄС, зокрема, Еразмус+, як щодо мобільності студентів та викладачів, так структурних проєктів, в кожному з яких задіяні одразу як мінімум три університети з ЄС та декілька з України. Обміни з університетами Європи та участь у програмах дозволяє підвищити конкурентоздатність студентів та покращити рівень викладання у виші. Нерідко студенти після закінчення ЧНУ також їдуть здобувати другу освіту до Європи.

Менеджер проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні» Денис Черніков зосередився на євроінтеграційних процесах та пріоритетах ЄС, які впливають на ринок праці. Серед політичних пріоритетів, закладених у Лісабонському договорі, є такі як сталий розвиток, покращення стану довкілля та соціально-ринкова економіка – людиноцентрична, спрямована на повну зайнятість.

Європейський підхід спрямований на навчання працівників, створення робочих місць, на розвиток нових навичок, підприємництва, щоб людина могла швидко пристосуватися до нових умов на ринку праці, в тому числі і пов’язаних з глобальними  процесами та змінами – наприклад, внаслідок пандемії чи автоматизації певних робочих процесів. Також експерт звернув увагу на пріоритети ЄС на найближчі 10-15 років. Серед них – європейський зелений курс та пов’язані з ним інвестиції в альтернативну енергетику, зокрема, ЄС вже вкладає кошти у заводи з виробництва водню. Ці та інші технології енергоефективності впливають на житловий сектор. Також одним з пріоритетів є цифровізація, в тому числі, розвиток технологій щодо штучного інтелекту, роботизації, створення відповідної інфраструктури тощо. Крім того у фокусі уваги ЄС розвиток медичної сфери, створення європейського простору здоров’я. І ця необхідність координувати зусилля в рамках Співтовариства виникла на тлі пандемії COVID-19, адже раніше сфера здоров’я була виключно у компетенції країн-членів ЄС. Україна приєднується до кроків ЄС у рамках цифровізації, зеленого курсу та енергоефективності, підписано вже низку міжнародних угод у цих напрямках.

Директор Департаменту комунікацій Чернівецької облдержадміністрації Вікторія Гатрич зазначила, що гнучкість та вміння адаптуватися є важливими навичками для кар’єрного росту, що особливо проявилось під час пандемії. Вона розповіла про свій власний досвід як роботодавця: рік тому В.Гатрич пішла працювати до Чернівецької ОДА, де створювався новий департамент, довелося набирати персонал. Серед пріоритетів при працевлаштуванні вона виокремила такі якості як вміння комунікувати, цифрову грамотність та знання мов. На сьогодні, за словами В.Гатрич, у департаменті є ще декілька вакансій, на які мають шанс влаштуватися молоді спеціалісти.

Доцент кафедри міжнародної економіки економічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича Діана Михайлина розповіла про глобальні тенденції на ринку праці. За її словами, зростає рівень  автоматизації процесів та кількість даних, взаємопроникнення різних сфер, світ перебуває на порозі нової інформаційної революції. До того ж впливають на ринок праці й тенденції, пов’язані з пандемією. Науковець зупинилась на тому, які навички є стійкими до впливу пандемії: це інформаційні технології, охорона здоров’я та цифрова безпека.

Співвласник, директор мережі магазинів Мультимедіа, співвласник IT компанії DataMi Оксана Філіпова зазначила, що у компанії працює 67% випускників ЧНУ і ті, хто пройшов стажування чи навчання в ЄС, мають краще усвідомлені цілі, амбіції, вищий фаховий рівень. Вона виділила 5 груп компетенцій, важливих для працевлаштування: комунікативні навички, самоорганізація, креативність, вміння працювати з інформацією та стресостійкість. Довідка: «Дні кар’єри ЄС» проходять щорічно в багатьох містах України протягом чотирьох років в рамках проекту «Інформаційна підтримка Мереж ЄС в Україні». Це серія публічних заходів, де експерти, роботодавці, викладачі вишів, учасники програм ЄС обговорюють впровадження стандартів і практик Євросоюзу в Україні, можливості участі в освітніх та волонтерських програмах ЄС для розвитку нових бізнес- та професійних можливостей. Цьогоріч вперше заходи проходять в режимі онлайн-трансляцій.

Відео панельної дискусії https://youtu.be/J6cVbkQ2vCk

Відео

English version