Громадськість моніторить місцеві вибори

 

Черкаська обласна організація Комітету виборців України продовжує діяльність з моніторингу виборчих процесів та моніторингу діяльності обраних органів влади. Так, зокрема, ретельному аналізу були піддані виборчі програми міських голів найбільших міст Черкаської області та партій та блоків, які мають фракції в найбільших місцевих радах. В 2010 році така діяльність формалізована у вигляді проекту «За прозорі місцеві вибори».

Проект передбачає діяльність із всебічного моніторингу та аналізу процесу висунення та комплектування списків кандидатів на виборах до місцевих органів влади в Черкаській області, а також співставлення його з даними моніторингу діяльності депутатів нинішнього складу місцевих рад. Отримані дані будуть оприлюднюватись в ході широкої інформаційної кампанії із залученням широких кіл громадськості та провідних медіа регіону.

Проект покликаний привернути увагу виборців до проблеми непрозорого висунення кандидатів в одномандатних округах та комплектування списків кандидатів, це має змінити ставлення партійних організації до такого комплектування, зробити доступною для виборців інформацію про майбутніх та нинішніх депутатів. Окрему увагу в проекті буде присвячено питанню гендерного та соціального аналізу списків кандидатів в депутати місцевих органів влади Черкаської області. Проект використовуватиме як традиційні канали комунікації з громадянами (засоби масової інформації, публічні дискусії та конференції), так і нові для України канали – Інтернет портал зі зворотнім зв’язком, соціологічні дослідження.

Перші висновки вже зроблені. Політична культура Черкащини практично не містить такого елементу як лаконічні та конкретні виборчі програми. Акцент робиться на абстрактні цінності, відбувається перенесення загальнонаціональної проблематики без будь-якої спроби врахувати місцеву специфіку. Подекуди обіцянки конкретизуються, але в такому разі, як правило, не виконуються. Приміром того служать Обласна дитяча лікарня, Черкаський аеропорт, тощо. Максимальне посилення ролі партій на місцевих виборах лише поглиблюватиме цю проблему.

Джерело : Прес-служба ЧОО КВУ

 

Відео

English version