Студенти просять Януковича відмінити постанову Кабміну

Студентські та молодіжні організації просять президента України Віктора Януковича скасувати постанову Кабміну про платні послуги, які можуть надавати студентам вищих навчальних закладів. 
Про це повідомив координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних.

«19 керівників студентських і молодіжних громадських організацій звернулися з листом до Президента України Януковича з проханням відмінити введення додаткових платних послуг для студентів», - цитує Черних УНІАН

Він уточнив, що звернення підписали керівники всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентська платформа», ВМГО «Асоціація профспілкових організаторів студентів», ВМГО «Національний студентський союз», ВМГО «Українська студентська спілка», ВМГО «Студентське братство», ВМГО «Студентська республіка», Громадська ініціатива «Студентський захист», ВМГО «Фундація Регіональних ініціатив», ВМГО «Республікансько-християнська молодь» та інші.

«Лідери громадських організацій наголошують, що рішення уряду суперечить статті 53 Конституції України, і буде сприяти посиленню корупції у вищих навчальних закладах України», - підкреслив Черних.

Він також нагадав про рішення Конституційного Суду від 4 березня 2004 року N 5-рп/2004 у справі про доступність і безоплатність освіти. Відповідно до даного документа, безоплатність освіти як конституційна гарантія реалізації права на освіту означає можливість здобуття освіти в державних і комунальних навчальних закладах без внесення плати у будь-якій формі за освітні послуги, визначеного законодавством рівня, змісту, обсягу, і в межах тих видів освіти, безоплатність яких передбачена частиною третьою статті 53 Конституції України.

«Упевнені, що президент України Віктор Янукович візьме єдино правильне в цій ситуації рішення, і своїм указом зупинить дію відповідної постанови Кабінету міністрів України і позбавить студентів від додаткових платних послуг», - сказав Черних.

Нагадаємо, 27 серпня Кабмін прийняв постанову № 796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що відносяться до державної та комунальної форми власності».

Згідно з документом, уряд, серед іншого, дозволило державним і комунальним вищим навчальним закладам брати зі студентів гроші за пропуски занять і проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання.

Джерело: www.utro.ua

 

Відео

English version