90% українських міст живуть у борг

За даними Асоціації міст України, понад 90% українських міст живуть у борг. Основна проблема у плануванні державного бюджету: економіка регіонів ще у стані кризи, але очікування держави від українських міст залишається на докризовому рівні.

Міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко, який також є президентом Асоціації українських міст, розповів, що до економічної кризи Дніпропетровщина формувала до 20% доходної частини держбюджету.

Таким чином, регіон був одним із найбільших донорів для національного бюджету. 
Нині, за словами Куліченка, Дніпропетровськ живе за рахунок позик.

"Ми цілий рік живемо на позиках, коротко- чи середньотермінових. Я змушений був звертатися до Міністерства фінансів, щоб місту продовжили дозвіл на користування коштами Держказначейства", – зазначив він.

Куліченко висловив упевненість, що така проблема знайома не лише Дніпропетровську, а й понад 90% українських міст, адже держава не модернізує методику прогнозування бюджетних видатків.

"У Мінфіні є порядок встановлення прогнозу на наступний рік, тож вони не беруть реалії цього життя, а прогнозують на основі трьох попередніх років. Так-от, Дніпропетровськ до 2010 року створював до 50 тисяч робочих місць, наші зростання в надходженнях сягали 30%. Під час кризи ця ситуація змінилася, але прогнози вже були завищені", – зауважив Куліченко. 
У парламентському комітеті з питань бюджету не заперечують, що ситуація з бюджетними видатками у регіонах напружена.

Перший заступник голови комітету, "регіонал" Владислав Лук'янов наголосив, що проблема – в економічній кризі і наступного року ситуація з місцевими бюджетами покращиться.

Як зазначив експерт з бюджетних питань Юрій Ганущак, місцеві бюджети з кризою справляються значно успішніше від центральної влади.

За його словами, позики, які більшість українських міст бере у Держказначейства, вони до кінця року повертають.

Із місцевих бюджетів в Україні забезпечуються видатки, наприклад, на житлове господарство, фінансується сфера соціального захисту.

Джерело : Zaxid.net

Відео

English version