Чи сприяє влада роботі громадських організацій?

 

«Молодь є важливою складовою сучасного українського суспільства, носієм інтелектуального потенціалу, визначальним фактором соціально-економічного прогресу. Від здатності бути активною творчою силою значною мірою залежить процес державотворення» - уривок с Постанови Кабміну Про затвердження Державної цільової соціальної програми «Молодь України» на 2009-2015 роки. нашому законодавстві існують, і нібито діють, ряд програм щодо підтримки активної молоді та різноманітних соціально-корисних громадських організацій. Але на жаль по факту цієї співпраці іноді складається інша, менш оптимістична, картина.

Наприклад в статті 9 Закону України Про молодіжні та дитячі громадські організації чітко прописані форми підтримки ГО: «Подання методичної та організаційної допомоги з питань соціального становлення та розвитку молоді і дітей; сприяння створенню підприємств, установ і організацій, які надають послуги молоді та дітям або сприяють зайнятості молоді» тощо.

Тож в принципі все, нібито, і добре ― держава ініціює створення установ та організацій, допомагає в роботі, адже у відділі у справах сім`ї та молоді при Чернігівській міській раді, при подачі соціальних проектів, можна отримати на них часткове фінансування. Воно покриває придбання канцелярських товарів, продуктів харчування для кави-брейк, солодощів, сувенірної продукції, а також послуги використання обладнання, місць проведення заходів, поліграфічні та транспортні послуги. Подібна ситуація і з управлінням у справах сім`ї та молоді Чернігівської ОДА.

Але давайте проаналізуємо, що необхідно для продуктивної роботи громадської організації та для реалізації її проектів:

Команда єдинодумців, які згодні працювати понаднормово, при цьому навчаючись чи працюючи, а отже і жертвуючи часом на навчання та, власне кажучи, заробіток. При цьому необхідно розумніти, що проект – він на те і Соціальний проект, щоб не заробляти гроші, а робити соціально корисний продукт

Ідея, напрям діяльності. Адже тільки спільна мета може об`єднати.

Ресурси, які загалом можна поділити на проектні та постійні (офіс, послуги зв’язку тощо).

Тобто на сьогоднішній день вся державна підтримка в Чернігові та області зводиться до часткового фінансування витрат на проведення проектів на конкурсній основі.

А давайте подивимось на це питання з іншого боку: громадська організація – об’єднання достатньо великої кількості людей, яким необхідне приміщення, де працювати, реалізовувати конкретні проекти.

А тут починаються проблеми – середня вартість оренди приміщення в Чернігові складає 50 грн/кв.м., тобто мінімально потрібно щомісяця сплачувати 750 грн. за 15 кв.м. офісу. І це в найкращому випадку, адже частіше ця вартість значно зростає.

Виникає логічне питання – з яких джерел неприбуткова, якою є громадська організація, повинна сплачувати оренду за необхідне для роботи офісне приміщення?

Реальних джерел не так багато – це членські внески та спонсорська підтримка.

Комерційним організаціям не цікаво фінансувати суспільно-важливі проекти, адже вони не отримують вигоди від такої підтримки, тож по факту такі витрати можуть покривати лише реально ідейні особистості.

А чи багато реальних громадських активістів, які можуть щомісяця дістати із своєї кишені 100 чи 200 грн.?

Про цю проблему ми поспілкувались з лідером Чернігівського осередку «Студреспубліка» Олександром Щербою:

« Проблема наявності приміщення для роботи – одна з найболючіших для нашої ГО. Як показує досвід, відсутність офісу призводить до пониження продуктивності роботи. На сьогоднішній день ми орендуємо офіс у КП «Діловий центр» ― там дійсно достойні умови та лояльні ціни. До 2011 року діяло рішення облради, яке дозволяло нам орендувати офіс на пільгових засадах.

Наразі такої підтримки вже немає. Коли ми звернулися до заступника обласної ради, нам було роз’яснено, що наразі отримання пільг не є можливе та запропонували орендувати менший за площею офіс. Тобто по факту ми маємо працювати на громадських засадах, виконуючи суспільно корисну роботу, але при цьому сплачувати повну вартість оренди офісу, який є власністю Чернігівської обласної громади. Чи не дивна колізія виникає?

В цілому ряді областей України існує позитивний досвід створення обласного молодіжного центру, який повністю фінансуються за рахунок міста або області, в тому числі і комунальні та комунікаційні послуги. При цьому найактивніші громадські організації мають вільний доступ до цього приміщення, не сплачуючи при цьому нічого. Ми не раз підіймали це питання на засіданнях координаційної ради при управлянні у справах сім`ї та молоді при Чернігівській ОДА. Звертались з цим питаннях до відділу у справах сім`ї та молоді чернігівської міської ради. Але питання до сих пір не вирішене при тому, що лише я особисто цим питанням займаюсь вже 4 роки.

Я впевнений, що без ресурсної підтримки громадських організацій ми ніколи не зможемо на достойному рівні виконувати завдання покладені на громадські організації».

Ми зараз живемо в час змін – час, коли необхідні якісні перетворення практично у всіх сферах життя суспільства. А громадські організації, перш за все, являють собою наше суспільство, адже ГО створюють соціальні проекти та намагаються якимось чином реформувати наше з вами життя.

 

Відео

English version