Дедалі більше українців працюють «по-чорному»


Нелегальне працевлаштування - явище, що набирає обертів в Україні. Роботодавці не хочуть платити високих відрахувань із зарплати. Українці ж шукають роботу на будь-яких умовах.

Лише впродовж першого кварталу цього року у Львові порушено десяток кримінальних справ проти роботодавців, які відмовляються офіційно працевлаштувати працівника з оформленням всіх необхідних документів. Найчастіше у такий спосіб порушують закон підприємці у сфері громадського харчування, на автомийках, перукарнях та у мережах дрібного продажу. Практично у кожному закладі, які перевіряли комісії райдержадміністрацій міста, по дві особи працюють без офіційного оформлення. Утім, Львів це лише одиничний приклад, адже ця проблема є актуальною для всієї України, зауважив у коментарі Deutsche Welle голова Центру громадської адвокатури Леонід Тарасенко.

Добровільний крок

Враховуючи складну економічну ситуацію люди не замислюються над договірними відносинами, а роботодавці зловживають цим, каже юрист. Але найбільша проблема у тому, що люди це роблять добровільно, додав Тарасенко. Якщо немає жодного документу, навіть цивільного-правового договору, то відстояти свої права у суді буде нереально, запевнив голова Центру. Зрештою, цю проблему створила сама держава, пояснює експерт, бо у такий спосіб підприємці намагаються уникнути непомірно високих податкових відрахувань. «Відрахування до пенсійного фонду і податкові збори на зарплату є одними з найвищих у Європі. Це приблизно 35 відсотків від всієї зарплати», - каже Тарасенко.

Нерідко люди стають жертвами шахрайства, коли відпрацювавши випробувальний термін не отримали зарплати. Хоча законом передбачено плату у час випробувального терміну. У цих ситуаціях найбільш вразливою є студентська молодь, каже юрист. І додає, але як показує практика, українці є необізнаними зі своїми правами не залежно від віку.

Джерело: ГУРТ

Відео

English version